Vrolijke voeten

Vrolijke voeten

Thema: de voet!!

Onze voeten zijn ons fundament, hiermee maken we contact met de aarde, ze brengen een uitwisseling met de aarde tot stand. Je bent het best geaard wanneer je op blote voeten loopt en direct contact met de aarde maakt.

Vergelijk je voeten met de wortel van een boom; de wortels stellen je in staat aarde-energie op te nemen. De aarde energie stroomt door je hele lichaam, via het stuitje door naar je kruin. Bij je kruin komt de energie uit de kosmos binnen. De aarde-energie draagt ons, de kosmische energie leidt ons.

Nog een vergelijking die we kunnen maken is: Het fundament van een huis, als het fundament zwak is zal het huis niet stevig staan, er zullen scheuren ontstaan in de muren en wat zal er gebeuren bij een flinke storm? Zo is het ook met een zwak fundament in je voeten: je kunt problemen krijgen met je benen, knieën, heupen, rug, schouders en nek waardoor spierspanningen, uit balans zijn en vermoeidheid kunnen ontstaan.

Je bent goed gegrond wanneer je het leven van alledag aankunt; er is een goede balans tussen lichaam en geest. Helaas is dat echter een uitzondering. Door alle eisen die in de huidige maatschappij aan ons worden gesteld, maakt ons hoofd overuren. We worden ‘topzwaar’; alle energie gaat naar het hoofd en we hebben letterlijk geen poot meer om op te staan.

Enkele signalen waarmee ons lichaam ons vertelt dat we niet goed gegrond zijn:

Subtiele signalen (de zogenaamde ‘vage klachten’):
• Hoofdpijn
• Koude handen en voeten
• Gevoelens van onrust, duizeligheid.

Minder subtiele signalen:
• Migraine
• Hyperventilatie
• Overspannenheid
• Nek- schouder-  en rugklachten.
• Hoge bloeddruk

Wanneer je iemand ziet lopen die in gedachten lijkt verzonken, het hoofd gebogen omdat het hoofd al verder is dan de stap die ze nog moeten zetten, zou het zomaar kunnen zijn dat deze persoon niet gegrond is. Ook bij het zitten, maken de voeten nauwelijks grondcontact.

Dit komt ook weer terug in ons Wortelchakra, dit staat voor zekerheid en eigenwaarde; er mogen zijn; een goede plek op aarde. De energie-uitwisseling van het wortelchakra via de voeten met de aarde is de essentie van gronden. Gronding is ons fundament, de basis van alles. Gezonde voeten zijn hierbij van essentieel belang.

Tijdens de  yogaklassen bij Yoga Priya wordt regelmatig aandacht besteed aan de voeten en tenen. We doen de Yogic Handshake ( zie onderstaande foto)en flexen en pointen de tenen.

Bij de Berghouding beginnen we met gronden, we verdelen het lichaamsgewicht eerlijk over beide voeten – die op heupbreedte staan. Door het optillen en spreiden van de tenen wordt de boog van de voet geactiveerd en het draagvlak van de voet verhoogd. Doe jezelf een tenenspreider cadeau  (hulpmiddel bij het lakken van de teennagels)

Enkele leuke oefeningen om de spieren in je voeten te versterken:

  • Pak met je tenen voorwerpen van de grond, dit kun je zittend of staand doen.
  • Loop zo vaak mogelijk op blote voeten.
  • loop eens op blote voeten achteruit, eerst de voorvoet en dan pas de hiel plaatsen. teruglopend ook weer eerst de voorvoet en dan pas de hiel. Voel ook wat dit met je balans doet.
  • Spreid je tenen, strek je tenen, leg een balletje op de grond en rol hierover heen met je blote voeten hiermee geef je jezelf een voetmassage.

Een kleine opsomming van uitdrukkingen die verwijzen  naar het belang van onze voeten:
Op goede voet staan met iemand.
Geen poot aan de grond krijgen.
De hakken in het zand zetten.
Lange tenen hebben.
Op je tenen lopen
Iets met voeten treden
Heel wat voeten in aarde hebben.
en zo zijn er nog veel meer uitdrukkingen…..

 

Laten we onze voeten vrolijk en gezond houden!!!

Tot in de volgende les,

 

Namasté

Ingrid